Záněty nebo degenerace kloubů patří mezi časté problémy postihující většinou starší jedince. Artróza je progresivní onemocnění charakterizované degenerací kloubní chrupavky a tvorbou kostních výběžků na okrajích kloubu. Projevuje se především omezením pohyblivosti a bolestí kloubů, způsobenou zánětem kloubní výstelky, která produkuje kloubní maz.
Bylo zjištěno, že původní obyvatelé Nového Zélandu, kteří žili poblíž moře v regionu Marlborough Sounds, měli mnohem nižší výskyt degenerativních i zánětlivých kloubních onemocnění než jejich příbuzní žijící ve vnitrozemí. Strava těchto dvou skupin obyvatel se lišila v jediné potravině - obyvatelé na pobřeží konzumovali velké množství slávek zelenoústých. Poté začali experimenty s extraktem z těchto škeblí, ve kterém byly objeveny protizánětlivé působící látky. Tento extrakt se začal používat ke zmírnění obtíží způsobených uvedenými kloubními nemocemi již v sedmdesátých letech. Tehdy se jeho účinky připisovány jen působení glykosaminoglykanů (GAG), jejichž nejčistším a nejbohatším zdrojem jsou právě novozélandské zelenoústé slávky. GAG jsou důležitou složkou chrupavek i kloubního mazu. Jejich doplňování snižuje aktivitu degenerativních enzymů chrupavky a obnovuje chrupavčitou tkáň. GAG přispívají k tvorbě a obnově chrupavky kloubů, meziobratlových plotének a jsou zásadní látkou pro tvorbu kloubního mazu.
Tyto biologicky aktivní látky pravděpodobně vzájemně posilují svůj pozitivní účinek na klouby. Je velmi důležité, že extrakt z těchto slávek je lidským organismem snadno přijímán a snášen bez vedlejších účinků. Extrakt z novozélandských slávek díky tomu, že obsahuje velké množství omega-3, výrazně zmenšuje zánětlivé reakce (zejména ETA má silný protizánětlivý účinek).
Zdroj: webové stránky společnosti Finclub