Guarana je popínavá dřevina, pocházející z povodí Amazonky. Využívají se většinou planě rostoucí porosty, ale v Brazílii se již guarana pěstuje i plantážně. Zájem o guaranové oříšky ve světě neustále stoupá. Hlavní účinnou látkou plodů guarany je alkaloid kofein. Semena jej obsahují 2,4 - 5 %, což je 4x více než v kávových zrnech. Ve srovnání s kávou se však vstřebává pomaleji, guarana působí v těle 6 - 8 hodin. Nezatěžuje organismus a nemá negativní účinky na srdce, žaludek či krevní oběh. Dále je zde přítomen vitamin C, některé vitamíny ze skupiny B a velké množství stimulujících látek.
Obyvatelé Amazonie znají pozitivní účinky guarany již stovky let. Nápoj z guarany býval v minulosti často jejich jediný zdroj živin během celého dne.
Guaranové pasta se připravuje z usušených zralých semen, která se upraží a rozemelou. Drť se smíchá s trochou vody a upěchuje v černohnědé tvárlivé těsto, z něhož se formují hrudky, které se suší a dají se dlouho uchovat. Vzniklý guaranový prášek se používá k výrobě tabletek, sirupů, nealkoholických, ale i alkoholických nápojů.
V Brazílii se setkáme s řadou nápojů z guarany proti nejrůznějším nemocem, například jako posilující prostředek, jako elixír na prodloužení života či jako afrodiziakum. Guaranový nápoj, který se připravuje podobně jako káva, se stal brazilským národním nápojem.
Zdroje: webové stránky společnosti Finclub